L’Economia del Bé Comú és una proposta de model econòmic i social que pretén reorientar el model econòmic actual, per a que en lloc de basar-se exclusivament en la maximització del benefici individual, s’enfoqui al servei del bé comú i la cooperació. Va néixer el 2010, promoguda per l’economista austríac Christian Felber.
L’enfocament de l’EBC es basa en la defensa d’un model d’economia cooperativa de mercat alternatiu al capitalisme i a l’economia planificada, que tingui cura de valors com la dignitat humana, la igualtat, la justícia, la solidaritat, la transparència i el respecte al medi ambient, i aposti per la importància de la democratització de les empreses i la reducció de la petjada ecològica. L’EBC prioritza sempre les persones sobre el capital, assegurant-ne els drets.
La situació actual ens porta a ser crítics amb alguns aspectes bàsics de les societats capitalistes, com l’individualisme, l’afany de lucre i la competència, o els indicadors exclusivament basats en el benefici financer, l’impacte ecològic excessiu, etc. Per això, el moviment de l’EBC ofereix una sèrie de conceptes alternatius i propostes orientades a llarg termini per a una transformació del sistema.
Tot aquest concepte teòric es defineix de manera pràctica i dinàmica per diferents associacions i autors que treballen per impulsar-ne l’aplicació. A Fundació Can Cet donem suport a aquesta transformació i estem compromesos a donar suport a les activitats de l’EBC a la nostra societat, confiant que un canvi és possible.